2014. december 5., péntek

Gyakorló feladatok, Magyarország 1526-1570

A feladat a XV–XVI. századi várháborúk időszakával kapcsolatos.
Nevezze meg a leírásokban szereplővárosokat, és rendelje hozzá a mellékelt térképen a megfelelőszámokat! (Elemenként 1 pont.)

a) A törökök 1552 nyarán a Losonczi István várkapitány által vezetett védők hősiessége ellenére elfoglalták.
A város neve: …………………...…………………  Száma:………….
b) 1566 szeptemberében, egy hónapos ostrom után foglalták el a törökök a várat, a várkapitány Zrínyi Miklós és a várat ostromló török szultán is meghalt az ostrom idején.
A város neve:…………………...…………………  Száma:………….
c) Felső-Magyarország kapuja, püspökségét Szent István alapította, 1552-ben sikeresen ellenállt a török ostromnak, de a 15 éves háború során védői feladták.
A város neve:…………………...…………………  Száma:………….
d) 1526 augusztusában a magyar sereg megsemmisítő vereséget szenvedett a szultán túlerőben lévő hadseregétől.
A város neve:…………………...…………………  Száma:………….
e) A déli magyar végvárvonal egyik központja, amelyet 1456-ban a Hunyadi János vezette magyar seregek még megvédtek, de 1521-ben Szulejmán már elfoglalta.
A város neve:…………………...…………………  Száma:………….

A vaktérképen a korszak fontos csatáinak, várostromainak helyszínét jelöltük be. Párosítsa az alábbi történelmi, illetve irodalmi forrásokat a bejelölt helyszínekkel! Írja a vaktérképen jelölt helyszínek sorszámát és nevét a forrás betűjele után! Három helyszín kimarad. (Elemenként 1 pont.)
A) _____________ B) _____________ C) _____________ D) _____________
A) „[…] jól esmervén életének végét,
Ötszáz bátor vitézt számlál maga mellett:
Minthogy nem türheti immár égőtüzet,
Kiviszi magával azért mind ezeket.
És az várbul kimegyen nagy bátor szüvel, ”
B) „Keresztelő Szent János fejevételének napján délután a (…) síkon másfél órányi hősi küzdelemben elvérzik Magyarország. A király halott, halottak az országnagyok, lekaszabolt vitézek holttetemeinek ezrei borítják a vértől lucskos csatateret.
C) „.Az  elmúlt  évben  Allah  kegyelmével  és  győzedelmes  kardom  segítségével meghódítottam  Magyarországot  és  fővárosát,  ”
D) „A hatalmas császár ezen a tavaszon két sereget küldött Magyarországra. Az egyik sereg elfoglalta Lippát, Csanádot és Szolnokot s minden várat és várkastélyt, amely a Kőrös, Maros, Tisza és Duna vidékén áll. A másik sereg elfoglalta Veszprémet, Drégelyt, Szécsényt s mind az Ipoly mentét, s közben levert két magyar sereget. És most ez a két diadalmas sereg [a Szolnok alatti egyesülés után] ………… vára [ellen indul].”
A forrás és ismeretei segítségével állapítsa meg, hogy a következőállítások igazak-e vagy hamisak! Válaszát X jellel jelölje!(Elemenként 1 pont.)
„Három-négy nap múlva az iszlám padisahja is megérkezett Buda alá.[…] Az erdélyinek felesége, ki Budán volt, igen sok ajándékkal és néhány béggel együtt kiküldte fiát az uralkodóhoz. Az iszlám padisahja illőtisztelettel fogadta […] és ajándékokat adott neki s anyjának […]. Ezt mondta nekik: »Bécs királya Ferdinánd nem engedi nektek, hogy bírjátok Budát, minduntalan háborgat benneteket; ennélfogva célszerűbb lesz, ha Erdély országát és a hozzá tartozó részeket adom nektek s oda mentek és ott éltek.« […]. Aziszlám padisahja a budai beglerbégséget Szulejmán pasának […] adta.[…] Budába erős őrizetül janicsárokat […], közel 20000 embert rendeltetett, továbbá […] templomait mecsetekké, tornyait minaretekké változtatták át .” (Lutfi pasa, történetíró; 1541)
a) Az „erdélyinek” nevezett személy I. Szapolyai János.
b) A forrás magyar nézőpontból mutatja be a történetet.
c) Buda elfoglalását a szultán Ferdinánd támadó szándékával indokolta.
d) A szultán Budát és környékét csak a forrásban említett esemény után 15 évvel csatolta az oszmán közigazgatáshoz.
e) A hódítást a keresztény templomok muszlim imahelyekké való átalakítása követte.
f) Az „iszlám padisahja”a török szultán, II. Mohamed.
Kihez köthető az idézett forrás? Milyen szerepet játszott Magyarország történetében?
„A törökhöz nem fűz és nem is fog fűzni semmiféle szál; csak tettetett barátsággal tárgyalok vele, hogy ezt az ellenséggel körülvett országot minden módon sértetlenül megőrizhessem, amíg felséged fegyverei, Isten segítségével, ki nem ragadnak bennünket a szolgaságból.”


Melyik forrásból van az idézet? Mi a lényege?
Ennyi és ilyen súlyos bajoknak, mindnyájunk nagy kárának valahára véget óhajtunk vetni. Meg akarjuk akadályozni azt, hogy még nagyobb veszedelembe süllyedjünk azon esetre, ha kegyelmes urunk, Ulászló király (ki nemcsak kegyelmesen, nagylelkűen kormányoz s fönntart minket, hanem több szabadságunkat megújította) férfiörökös nélkül találna elhunyni, és idegen fejedelem hazánkat erőszakosan elfoglalván, minket örökös szolgaságra juttatna. Mivel nincs a föld kerekségén nemzet, mely nem önvéréből, önnemzetségéből választja királyát, urát: mi sem engedhetjük, hogy országunk, mely a kereszténységet, várfoka és vértje gyanánt, mindenkor a maga és övéi bő vére hullásával védelmezte, másoknál alábbvaló és boldogtalanabb legyen


Egészítse ki az oszmán Birodalom berendezkedését bemutató szöveget a felsorolt fogalmakkal!
defterdár
díván
gyermekadó
hászbirtok
janicsár
javadalombirtok
kalifa
mufti
nagyvezír
pasa
Porta
Rája
reguláris
szandzsák
szandzsákbég
szeráj
szpáhi
szultán
tüzérség
vilajet
A török sereg állandó, _____________________ magja a 16. század elején százezer körülire becsülhető, háború esetén több tízezer főnyi irreguláris csapat is csatlakozott hozzájuk. A hadsereg egyik pillérét a lovas _________________-k jelentették, akik katonai szolgálatuk fejében tímárt, _____________________-ot kaptak a szultántól. A hadsereg másik fő alkotóeleme a _____________________-ok állandó zsoldosserege volt. A birodalomban általánossá vált a zsoldos utánpótlás egyedülálló török módszere: a meghódított keresztényeket sújtó török devsirme, a „_____________”.  A fiatalok laktanyákba költöztek, itt kaptak katonai kiképzést, és egész életüket kaszárnyákban élték le. E két nagy fegyvernemet jól ellátott és képzett _____________________ (topcsik), valamint erős flotta támogatta.
A központi hatalom rendkívüli ereje abban állt, hogy az oszmán Birodalomban minden meghódított föld a __________________-é lett, akinek saját kezelésében tartott birtokait _____________________-nak nevezték. A török uralkodó elitet az adófizető termelők sokmilliós tömege tartotta el. A _____________________ (’nyáj’) nemcsak a keresztény alattvalókat jelentette, hanem vallási különbség nélkül mindenkit, aki földet művelt, állatot tenyésztett, ipart űzött, és adót fizetett. Az oszmán Birodalom igazgatása rendkívül erősen központosított volt. A szultánok magukat a szunnita iszlám világ vezetőjének, _____________________ tekintették. A szultáni család isztambuli rezidenciáját _________________-nak nevezték (’császári palota’). Az uralkodót teendőinek ellátásában egy tanácsadó testület, a ____________________ segítette. A szultán teljhatalmú helyettese a ____________________ volt, rendszerint ő volt a hadsereg főparancsnoka is. Emellett saját tanácsot tartott, hivatala a forrásokban sokat emlegetett „magas vagy fényes „__________________ ” volt. A _____________________ a központi pénzügyigazgatást vezette, az ő hivatala kezelte a kincstári adókat, a szultáni birtokokat, nyilvántartotta a javadalombirtokokat. A _____________________ az iszlám jog tudósai voltak, akik elméleti jogi véleményt adtak a  törvényszékeknek. A birodalom legnagyobb közigazgatási egységei a  _____________________ voltak, élükön a _____________________ -kal vagy beglerbégekkel, alattuk sorakoztak a _______________-ok a _______________-ek vezetésével. A török kormányzati elveknek megfelelően sűrűn váltogatták őket.
A mohácsi csata után Magyarországon két királyt választottak meg. A leírások melyik uralkodóra vonatkoznak, írja az uralkodó neve mögé a betűjelét!
Habsburg Ferdinánd:                                                                                              Szapolyai János
A)       elsősorban a köznemesség támogatta
B)        támogatói főleg a bárók közül kerültek ki
C)        A Habsburg-Jagelló házassági szerződésre hivatkozva választották meg
D)       az 1505-ös rákosi végzésre hivatkozva választották meg
E)        bátyja, V. Károly segítségét kérte és kapta meg vetélytársával szemben
F)        miután kiszorították a hatalomból, Lengyelországba ment, majd a szultántól kért segítséget
G)       1529-ben megszerezte Budát

H)       Halála előtt megeskette híveit, hogy fiát választják királlyá

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése