2014. december 6., szombat

Az Erdélyi Fejedelemség kialakulása


Izabella és János Zsigmond, akik Sziléziába menekültek, 1556-ban visszatértek Erdélybe. Az erdélyi országgyűlés II. János kiskorúsága idején Izabellára bízta Erdély kormányzását (1556-59). Miután Izabella meghalt, II. János és 1. Ferdinánd fegyverszünetet kötött.
1. Ferdinánd halála után II. Miksa (1564-76) megtámadta Erdélyt, amelynek megtorlására 1. Szulejmán 1566-ban újabb hadjáratra indult, de Szigetvár ostroma közben meghalt.
1568-ban a Habsburg II. Miksa és II. Szelim (1566-74) megkötötte a drinápolyi békét:
1570: speyeri szerződés II. Miksa és II. János között:
  • Létrejött az Erdélyi Fejedelemség., központ Gyulafehérvár
  • II. János a Habsburgok javára lemondott a magyar királyi címről, és felvette az Erdély és a Partium fejedelme címet.
  • János Zsigmond után fiai az örökösök, ha a Szapolyai család kihal, akkor Erdély és a Partium a magyar királyra száll.
Erdély a töröknek vazallusa, évente adót fizet, maga választja a fejedelmét, a török csak megerősíti, belpolitikailag önálló, külpolitikához kell a török engedély is.

Erdély a kora feudális időktől 1541-ig külön földrajzi-történeti egységnek számított a magyar királyságon belül. Élén a király által kinevezett vajda állt. Területe három (négy) népnek (etnikumnak), a magyarnak, a románnak és a németnek (szásznak) adott otthont. A magyar nép az eltérő történelmi fejlődés következtében két csoportból, a magyarokból és a székelyekből állt. (Társadalmuk tagozódásában, életmódjában, s jogaiban is különbözött a két csoport.)
Erdély lakói közül a románok nem rendelkezek kiváltságokkal. A magyarok, a székelyek, valamint a szászok viszont már a középkori Magyarország keretei között megszerzett jogokkal illeszkedtek a török politika akaratából önállósuló Erdély társadalmába. Ők alkották az úgynevezett három nemzetet (Kápolnai Unió, 1437), azokat a csoportokat, akik beleszólhattak Erdély ügyeinek intézésébe. (politikai nemzetek) A korabeli politika rendi alapú, a rendi nemzeteknek még nincs etnikai tartalma (a magyar etnikum két rendi nemzetet alkot, a román egyet sem).

János Zsigmond fiú utód nélkül távozott az élők sorából (1571). Ám a három nemzet és a Részek (latinul: Partium ) követeinek országgyűlése a fejedelem halála után nem váltotta be a speyeri szerződés ígéretét, s nem adta át Erdélyt és a Részeket a Habsburgoknak. Ehelyett János Zsigmond humanista iskolázottságú hadvezérét, Báthory Istvánt (1571-1586) választották fejedelemmé.
A mindenkori erdélyi fejedelem - háta mögött a sztambuli támogatással - szinte korlátlan ura volt Erdélynek. A kincstári birtokok (amelyekkel szabadon rendelkezett) mellett eltörpültek az erdélyi nemesek birtokai. A központi hivatalokban (fejedelmi tanács, kancellária) a fejedelem familiárisai ültek. A szultán csak a fejedelem külpolitikai lépéseit korlátozta. Hatalmát erősítette a három rend ellentéte, megosztottsága is.

Báthory István tekintélyt szerzett magának külföldön is. A Jagelló-ház kihalását (1572) követően páratlan lehetőséget kínált számára a történelem: 1575 decemberében a lengyel köznemesség Krakkóban, Habsburg Miksával szemben, Báthory Istvánt kiáltotta ki lengyel királynak (1576-1586). Báthory a két ország erejét akarta felhasználni az országegyesítésre és a török elleni harcra, csakhogy a lengyel területek elleni orosz támadások (IV. Iván) elhárítása, meghiúsította szándékát.

Szorgalmi feladat: Hasonlítsd össze az Erdélyi Fejedelemség államszervezetét bemutató két ábrát! Melyik az érthetőbb? Melyik alapján könnyebb megérteni az államszervezet felépítését?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése