2016. szeptember 27., kedd

A háború vége

Kiugrási kísérlet
1944 aug. 23-án a Vörös Hadsereg elérte a román határt, Románia kiugrott a háborúból. Ekkor már a német csapatok többségét kivonták az országból. Horthy menesztette a németek emberét Sztójayt. Az új miniszterelnök Lakatos Géza tábornok lett. Újra megkezdte a tárgyalásokat a nyugati hatalmakkal, akik nyilvánvalóvá tették, hogy a szovjetekkel kell tárgyalni. Erre Horthy nehezen szánta rá magát, félt a bolsevik veszélytől. Végül Faraghó tábornok vezetésével titkos küldöttség repült Moszkvába, ahol aláírták a fegyverszünetet (44 okt. 11.). Ennek értelmében Horthy 44 okt. 15-én rádió-proklamációban jelentette be Magyarország kilépését a háborúból. A kiugrási kísérletre azonban a németek jobban felkészültek, mint Horthyék, ezért néhány óra alatt elfojtották azt. A németek és a nyilasok megszállták Budapest stratégiai pontjait, elfoglalták a várat, túszul ejtették Horthy fiát. Másnap a kormányzó visszavonta az előző napi proklamációt, és aláírta, így legitimálta Szálasi Ferenc miniszterelnöki kinevezését. A hatalomra került nyilasok szélsőjobboldali diktatúrát vezettek be, és folytatták a háborút. (A rosszul szervezett kiugrási kísérlet kapcsán oroszokhoz átment két tábornok: Dálnoki Miklós Béla, Vörös János egyetlen katonát sem vitt magával, utóbbi a németeket is értesítette, az ellenzéket nem vonták be)
Az ország hadszíntérré válása
A román kiugrás miatt „hirtelen” lett hadszíntér az ország, a 38-as határt 44 szept. 23-án a 2. Ukrán Front csapatai lépték át.
A hadműveletek szakaszai:
-          kárpáti-erdélyi (Hunyadi-, Szent László-, Árpád védelmi állások a Kárpátokban)
-          alföldi - Debrecennél hatalmas páncélos csata
-         Budapest ostroma a 2. VH. 4. leghosszabb ostroma (Leningrád, Szevasztopol, Sztálingrád), 102 napig tartott, febr. 13-án fejeződött be, feb.11-én sikertelen német-magyar kitörés, majd Malinovszkij marsall 3 napos szabad rablást engedélyezett katonáinak
-         dunántúli-balatoni – a németek nem akarták könnyen feladni a Dunántúlt, mert ezt tekintették Bécs védelmi előövének, ill. itt volt a németek egyetlen megmaradt olajbázisa Zalában. A németek támadó offenzívába kezdtek  a  Margit-vonal mentén (Székesfehérvár, Velencei-tó, Balaton) – ’Tavaszi ébredés’ – de egy hét alatt kifulladt.
A magyarországi harcok 45 ápr. 12-én fejeződtek be.
Magyarország háborús emberáldozata és anyagi vesztesége
Az emberáldozat a korabeli Magyarországon megközelítette az 1 millió főt, kb. a népesség 6,5%-a. Kb. 560 ezer fő a zsidóság vesztesége. 300 ezer a katonai veszteség - kb. 150 ezer hadifogolyként halt meg. Míg kb. 45 100ezer a polgári lakosság vesztesége.
Hadifogságba került közel 900 ezer fő, ebből 550-600 ezren szovjet hadifogságba, ahonnan több ezren csak 1949-ben térhettek vissza.
Anyagi veszteségek:
A 2. VH. utolsó 8 hónapjában z ország hadszíntérré vált. Anyagi veszteséget okoztak a harcok, a német és nyilas rablások, értékek kiszállítása az országból, a benyomuló szovjet és román csapatok rekvirálásai.
Az anyagi veszteség a 38-as nemzeti jövedelem több mint ötszöröse, a nemzeti vagyon közel 40%-a pusztult el.
A fővárosban 30 ezer lakás semmisült meg további 48 ezer sérült meg, az összes Duna hidat felrobbantották.
Összeomlott a külkereskedelem, a közlekedési rendszer károsodása bénította a gazdaság más ágazatait is. Mindez megnehezíti majd az újjáépítést is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése