2016. május 11., szerda

Revízió – Trianoni trauma

Sem a politikai erők, sem a társadalom nem fogadta el a békét, nemzeti tragédiának, igazságtalannak tartották és érezték.
A revízió jelen volt a mindennapokban, az állami megemlékezések, emlékhelyek, az iskolai hiszekegy, civil szervezetek tevékenysége.
"Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában. Hiszek az isteni örök igazságban. Hiszek Magyarország feltámadásában. Ámen"
A valós nemzeti indulatot, dühöt az állam ugyanakkor felhasználta, hogy más politikai, társadalmi, gazdasági problémáról elterelje a figyelmet.
Revízió mértéke:
Etnikai revízió
A határ menti magyar többségű területek visszacsatolása.
Liberálisok, demokraták, és szociáldemokraták.
A nagyhatalmak legfeljebb ezt támogatták volna, a magyar közvélemény számára azonban ez volt a minimum, amit csak első lépésnek tekintettek a teljes revízió felé vezető úton.
Optimális revízió
A nemzetközi körülmények között elérhető legnagyobb mértékű terület visszaszerzése, de legalább a magyar többségű területeké.
A magyar külpolitika hivatalos álláspontja 1927 után.
Olaszország és Németország aktuális érdekei szerint támogatta, ellenezte.
Teljes (integrális) revízió
A történelmi Magyarország helyreállítása, esetleg Horvát-Szlavónia és Burgenland visszacsatolása nélkül.
A revíziós propaganda ezt hirdette, s a magyar társadalom túlnyomó többsége ezt szerette volna. A világpolitikában ez az álláspont nélkülözte a realitást, még Olaszország és Németország sem támogatta.
A Dunai Konföderáció megvalósítása
Jászi Oszkár, Németh László
A Duna-medence népeinek kibékítésével, a közös érdek alapján létrejövő államszövetség tervezete –hasonlóan Kossuth Dunai Konföderációjához.
Illúzió.

A revíziós propaganda a 20-as években a kormány részéről visszafogottabban, a civil szervezetek részéről nyíltabban működött.
A 30-as évek elejére az európai közvéleményt (a nyugatit) sikerült meggyőzni, hogy a magyar béke igazságtalan volt, és nem hozta meg a térségben a várt eredményeket.


Szorgalmi: Lord Rothermere, Endresz György, frankhamisítás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése