2016. március 27., vasárnap

Köztes-Európa a két világháború között


 1. Fogalma, elhelyezkedése:
Köztes-Európa: Kelet-Közép-Európa + Balkán + balti államok – a Németország (Olaszország) és Oroszország közötti terület: Finnországtól Görögországig.
Jellemzői:
  • kis- és középállamok 
  • új és átalakult országok javarészt 
  • Ausztria és Magyarország kivételével soknemzetiségűek

2. Gazdasági helyzet
A korábbi hatalmas gazdasági egység (OMM) helyén sok kis nemzetállam jött létre, amik gazdaságukat védővámokkal próbálták védeni = protekcionista gazdaságpolitika), elzárkóztak szomszédaiktól.
A húszas években ezek ellenére megindult egy jelentős gazdasági fellendülés, modernizáció.
3. A politikai helyzet közös vonásai
Az új államok nemzetállamoknak hirdették magukat, holott minden országban nagy számban éltek nemzetiségek is. Az ő jogaikat a versailles-i béke kikötései ellenére nagy mértékben korlátozták, nem voltak egyenjogúak. (Ez különösen a magyarokat érintette súlyosan.)
A korszakban a francia mintára bevezetett parlamentáris demokráciák átalakultak, ezek nem stabilak, tekintélyuralmi kormányzás, diktatúrák alakultak (kivétel: Csehszlovákia).
Közép-Kelet-Európa országai közül a csehszlovákokat, románokat, jugoszlávokat összefogta magyarellenességük, Magyarország ellen alapították meg 1921-ben a kisantantot.
A térségben eleinte francia vezetés érvényesült, de az 1930-as évektől Németország lépett a helyére, így a régió Németország és a Szovjetunió között ütközőzónává vált.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése