2016. március 19., szombat

Az olasz fasizmus

A FASIZMUS HATALOMRA JUTÁSA OLASZORSZÁGBAN
·       Olaszo. az első világháború után "elégedetlen győztes": úgy érzik, túl kevés területet kaptak (pl. Dél-Tirol) ahhoz képest, hogy mekkora árat fizettek érte. Olaszo. ui. gazdaságilag teljesen kimerült a háborúban, a szegény rétegek lázonganak: a munkások gyárakat, a parasztok földeket foglalnak el.
·       két szélsőséges párt is alakul: a kommunista párt (1921) és a fasiszta párt (vez. Benito Mussolini). A fasiszták a kommunista veszéllyel ijesztgették a politikusokat, közben Mussolini rohamosztagosai (feketeingesek) terrorizálták a lakosságot.
·       Mussolini 1922-ben meghirdette, hogy feketeingesei élén Rómába vonul ("menetelés Rómába", marcia su Roma), erre a megrettent vezetők meggyőzték a királyt, III. Viktor Emánuelt, hogy nevezze ki Mussolinit min.elnökké.
Ez 1922. október 30-án meg is történt. Mussolini tehát tkp. egy blöffel jutott hatalomra.
·       a következő 6 évben Mussolini sorra megszüntette a demokratikus intézményeket, utoljára 1928-ban megszűnt a parlament. Olaszországot innentől a Duce ("vezér"), illetve egy szűk Fasiszta Nagytanács irányítja.
Az olasz fasizmus fogalma 
fasizmus - Szűkebb értelemben a Benito Mussolini által meghatározott szélsőjobboldali ideológia és diktatórikus politikai gyakorlat.
A faszmust mindenekelőtt demokrácia- és kommunizmusellenesség, a vezérkultusz és a szélsőséges nacionalizmus (sovinizmus) jellemezte. 
Tágabb értelemben gyakran fasizmusnak nevezik valamennyi szélsőjobboldali mozgalmat.
Az olasz fasizmus jellemzői
Nemzeti jelszavak, szociális ígéretek, erős állam, de

·       nincsenek részletesen kidolgozott nézetek, mert Mussolini szerint "a cselekvés fontosabb a spekulációnál", így ezeket M. elszórt beszédeiből és írásaiból ismerhetjük meg.
Fő jelszó: "Harcolj, dolgozz, engedelmeskedj!"
A diktatúra jellege
· totális állam: az egyént teljesen alá kell rendelni a közösségnek; nincs magánélet, az állam mindenhol ott van (az ilyen államokat totális diktatúrának nevezzük)
· egy tömegpárt van – pártállam a Nemzeti Fasiszta Párt
· (tömegpárt - szemben az ún. választási pártokkal, amelyeknek viszonylag kis tagságuk van, és igazán csak a választási kampányok idején aktivizálódnak, a tömegpártoknak sok, több százezer vagy akár több millió tagja is lehet, és két választás között is aktívak)
· korporációs rendszer: /latin, testület, hivatásrend/
· Állami kényszerrel létrehozott intézmények az olasz fasiszta államban, amelyekben az egyes iparágak dolgozói, gazdasági vezetői és tulajdonosai „együttműködtek egymással és a kormányzattal”.
· Az együttműködést államérdeknek nyilvánították, az államé volt a döntő szó, tilos volt az érdekvédelmi szervezkedés és a sztrájk.
· az olasz fasizmusra nem jellemző az antiszemitizmus, és koncentrációs táborok sem épültek
· viszont a politikai ellenfeleket elhallgattatják, és a demokratikus intézmények sem működnek
· Mussolini körül személyi kultusz épül ki:
ő a Duce, a Vezér, aki tévedhetetlen
· római hagyományok felélesztése:
· a párt neve a latin fasces-ből származik: így nevezték a vesszőnyalábba dugott bárdot, ami Rómában a teljhatalmat és az összetartást jelképezte
Aktív külpolitika
· célja egy mediterrán birodalom kiépítése, de a '20-as években csak Fiumét sikerült megszereznie Jugoszláviától (1924).
· Mussolini igyekezett jó viszonyt kialakítani azokkal az országokkal, akik nem akartak a franciák oldalára állni (pl. Magyaro.).
Gazdaság fejlesztése
· jelentős közmunkák (utak, vasutak, mocsarak lecsapolása),
· gazdasági kapcsolat a Szovjetunióval
· növelik az állami gondoskodást
· visszaszorítják a maffiát
Vallás
· az egyház mint független intézmény veszélyeztethette Mussolini hatalmát,
de mivel az olaszok mélyen katolikusok, Mussolini nem bántotta az egyházat.
Sőt ő volt az, aki rendezte az olasz állam és a katolikus egyház régóta fennálló viszályát:
az 1929-es lateráni konkordátumban a katolicizmust államvallásnak nyilvánították és Mussolini elismerte a pápa hatalmát Vatikán államban, cserébe a pápa elismerte az Olasz Királyságot és hogy Róma ennek fővárosa.
A korszak véleménye
· Mussolini uralmát a '20-as években Európa-szerte elismerték.
Még az angolok és franciák is elismerték, hogy "rendet tett" Olaszo.-ban, és hogy fontos szerepet játszik Európa békéjének megőrzésében.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése