2015. november 24., kedd

Társadalmi változások a 20. század fordulóján

Társadalom szerkezete:
Kelet-Közép-Európa: torlódó társadalom, egymás mellett vannak jelen a régi (feudális) és az új (polgári) állam társadalmi csoportjai és átmenetei, ami számos feszültséget okoz.
Nyugat-Európa: egyre jelentősebb lesz a szolgáltató ágazatokban és az alkalmazotti állásokban dolgozók száma, erősödik a középosztály.
A munkásság aránya tetőzik, már nem nő tovább. Jelentős politikai tényező lett, pártjai megszerveződnek. Ideológiájukra a marxi gondolatok hatnak leginkább, de eltérő hangsúlyozásokkal. E pártok létrehozzák 1889-ben a II. Internacionálét, amelynek több irányzata van. (Május 1. – munka ünnepe, 1910: március 8. Nemzetközi Nőnap)

Új eszme közöttük az anarchizmus – Bakunyin: jellemzői: állam tagadása, kis közösségek autonómiájára építene
Keresztényszocializmus
Egyház és állam szétválása a legtöbb európai államban megtörténik. A katolikus egyház nehezen reagál. Változást XIII. Leo pápa (1878-1903) hoz.
Az egyház nyitottabbá válik, előtérbe kerül a szociális munka, keresztény szakszervezeteket hoznak létre (Rerum Novarum,1891). Ebből nőnek majd ki a keresztényszocialista pártok, amely békésen szeretné feloldani a társadalmi problémákat.
Oroszország
Bár a munkásság százalékos aránya csekély: 2%, de az iparvidékeken, nagyvárosokban koncentrálódik. Az orosz állam erőteljesen fellép a szervezkedések ellen. Ennek ellenére létrejön az Oroszországi Szociáldemokrata Párt 1898-ban, ahol 1903-ban Lenin hívei szereznek többséget – bolsevikok, a kisebbség a mensevik nevet kapja.
1905-ben a Japán vereség után sztrájkhullám, Péterváron januárban a tömegbe lőnek. Felkelések, de leverik. Ekkor átmeneti reformokat hoz a cár.
Lenin kidolgozza a permanens forradalom elméletét: polgári forradalom, majd proletárforradalom.

1905 decemberben Moszkvában felkelés lesz, de véresen leverik, de a bolsevik propaganda terjed.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése