2017. szeptember 28., csütörtök

Az ókori Kelet vallásai, kultúrája

Ókori vallások jellemzői:

- Az ókori vallások többsége politeista, amelynek oka lehet, hogy a keleti birodalmak javarészt városállamok (kényszer) egyesüléséből születtek meg. Az egyes városok istenei háttérbe szorulhattak, de el nem tűntek, sőt hatottak egymásra.
- Az istenek sok esetben megőrizték totemisztikus eredetüket, azaz állatalakban ábrázolják őket, számos esetben pedig már antropomorfak – emberi alakúak.
- Egy-egy nép számos istene közül természetesen kiemelkedett néhány istenség, de az egyistenhitig végül csak egy kis nép, a zsidóság jutott el.
- A hitvilág közös sajátossága, hogy a halállal még nincs vége az emberi sorsnak, vagy létezik valamilyen túlvilág, vagy a reinkarnáció miatt folytatódik, csak egy új alakban.

Az írás kialakulása

Az írás az állammal, a civilizációval együtt jelent meg. Létrejötte szorosan összekapcsolódik a gazdaság, a vallás és az államigazgatás igényeivel.
Gazdaság: termés összeírása, adók kivetése, összeszedése, kereskedelmi (csere) ügyletek lebonyolítása. A gazdaság fejlődése egyszerűsítette az írást, nem véletlen, hogy Föníciában jelenik meg betűírás, itt legfejlettebbek a gazdasági ügyletek.
Vallás: kultikus szertartások szövege, díszek is egyben, uralkodói (sír) feliratok.
Államigazgatás: jogi iratok, hivatali ügyintézés (beadvány, kérvény, kérelem),  törvények, diplomáciai iratok, feliratok.

Az ókori kelet nagy civilizációiban az írás ismerete előjog és kiváltság volt.

Bemutató: (lassan fog betöltődni....)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése