2015. május 2., szombat

Magyarország II. József halálától 1815-ig

II. József halála után II. Lipót került a trónra (1790-1792). Engedményekkel, valamint a paraszti és a nemzetiségi mozgalmak felszításával megegyezésre késztette a magyar rendeket, helyreállt a rendi dualizmus.
A magyar nemzeti mozgalom, a rendi nacionalizmus politikai jellege csökkent, inkább a kulturális jellegűvé vált.
Megjelentek viszont a nemzetiségeknél is a nacionalizmus kezdetei. Törekvések vannak a nemzeti nyelv kialakítására, a dicső múlt keresésére.
II. Lipót váratlan halála után fia, I. Ferenc lett az uralkodó (1792-1835). Konzervatív volt, a változásokat elutasította, a reformereket elbocsátotta.
A jozefinista nemesség és értelmiség körében Martinovics Ignác titkos szervezkedést indított, ez az ún. magyar jakobinus mozgalom. Ezt felszámolása után véresen megtorolták, kivégezték az 5 vezetőt (köztük Hajnóczyt), sokakat várfogságra ítéltek – pl. Kazinczy Ferencet.

A magyar vezetőréteg a forradalommal és Napóleonnal szemben felsorakozott az udvar mellé, megszavazták az adókat, újoncokat. I. Ferenc szinte folyamatos háborúban állt a franciákkal, magyar területen egy csata volt: Győr, 1809. Ekkor volt az utolsó nemesi felkelés összehívása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése