2015. április 21., kedd

Új szorgalmik

14. A forrásrészletek felhasználásával elemezze II. József uralkodásának ellentmondásos elveit!    (rövid feladat, minta 2004) Ki lehet térni II. József személyiségére, saját véleményt is írhatsz!
„Mielőtt többet követelnénk ez országtól, arra kell igyekezni, hogy boldoggá tegyük. E célból reformálni kell belső szerkezetét, forgalmat kell adni áruinak, meg kell alapítani a kereskedést, mindenek fölött pedig előmozdítani a népesedést, az ifjúság  nevelését  és  meg  kell  téríteni  a  belátóbb  öregeket,  hogy  javukra  cselekszünk.” (Magyarországról)
„Legjobbnak  tartanám  megegyezni  az  országokkal,  hogy  tíz  évre  teljhatalmat adjanak, mely idő alatt mindent lehessen tenni javokra, megkérdezésük  nélkül.” (A hatalom gyakorlásáról)
„ (...)  minden  kényszer,  amely  az  emberek  lelkiismeretére  erőszakkal  hat,  mindennél ártalmasabb... „ (Türelmi rendelet)
„…a jobbágyok egyenként és összességükben, bármilyen nemzetiségűek és vallásúak legyenek is, a jövőben személyüket tekintve szabadok és szabad költözködésű  emberek  legyenek,  s  megparancsoljuk,  hogy  mindenütt  ilyeneknek  is  tartsák őket... ” (Jobbágyrendelet)

17. A feladat Magyarország újranépesedésének történetéhez kapcsolódik. (rövid) Magyarázza meg a forrás és ismeretei segítségével, mi volt az udvar szerepe és érdeke a svábok (németek) betelepítése során! 2014. okt.

„Minthogy azonban világosan látom, hogy e szándékom a magas Udvari Tanács támogatása, különös kegye és jóakarata nélkül sikeresen meg nem valósítható, ezért a magam és a többiek nevében alázatosan kérem, hogy [...] letelepedési helyükön néhány évig a közterhek alól mentesüljenek, és az összeírás vagy az ezredek tisztjei által gyakorolt újoncozás alól békében maradjanak, és az említett módon a király és az ország javáról haszonnal gondoskodni méltóztassék.” Károlyi Sándor folyamodványa, 1712

A feladat Mária Terézia vámrendeletéhez kapcsolódik.(rövid)2005 okt. Mutassa be a források és ismeretei felhasználásával a rendelet kiadásának gazdasá­gi okait! Térjen ki a rendelet jellemző vonásaira, és a magyar gazdaságra gyakorolt hatására!

Térkép: Az 1754. évi vámrendelet tételei és Magyarország külkereskedelme a XVIII. század közepén
„Ez az ország komoly figyelmet érdemel [...] De szerencsétlenségére belső alkotmá­nya még olyan jellegű, hogy a király és az ország jóléte egymással ellentétben áll, és mindaz, ami az országnak mezőgazdasági termékek eladásával, manufaktúrák alapí­tásával és kereskedelemmel gazdagodást jelentene, nem az adófizetőknek, hanem az állami terhek viselése alól magát teljesen kivonó nemességnek szolgálna javára. [...]” (Kaunitz kancellár javaslata az udvar Magyarországon követendő politikájáról)
„[...] a mondott örökös királyságból a káros és haszontalan árukat távol tartsuk, s ezáltal elejét vegyük a hazai pénz idegen országba való kiáramlásának, s ide ismét visszahozatalának.” (Mária Terézia vámrendeletéből, 1754)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése