2014. május 4., vasárnap

Kalandozások, Géza fejedelemsége

Letölthető, Istvánnal együtt docx formátumban, képek nélkül: https://drive.google.com/file/d/0B442I9fPdnAoWmpvOFZnMTVaM1E/edit?usp=sharing

KALANDOZÁSOK:

A Kárpát-medence megszerzése és biztosítása után szinte évenként indult kalandozó seregek.
A hadjáratok céljai: a zsákmányszerzés, adó- és hadisarc, preventív támadás
Merre?  Észak-Itália, Bajorország, Szászország, Délkeletre Bizánc felé s ritkán északra is.
Sikereink oka:
A frank utódállamok anarchiája, belharcai
A magyarok nomád harcmodora – színlelt menekülés, rajtaütés
A több évtizeden át tartó hadjáratok összefogásra késztették a Nyugatot.
I. (Madarász) Henrik 933-ban Merseburg közelében győz ellenünk.
955-ben I. (Nagy) Ottó mért döntő csapást elődeinkre (lehel kürtje 7 gyászmagyar) Augsburgnál (Lech-mező), ami a nyugati kalandozások végét jelentette, 970-ben keleten is vereség.
Következmények:          belső: elmarad a ’bevétel’, a zsákmány
                                    külső: ellenséges, erős szomszédok
 


Géza fejedelemsége, Szent István államszervező tevékenysége

Géza fejedelem  972-997

Augsburg után reális esély népünk pusztulása, mint a korábbi nomádok: hunok, avarok esetében. A pusztulás alternatívája- hasonulni és beilleszkedni a keresztény, feudális Európába. E nagy mű kezdete Géza fejedelemhez kapcsolódik. Ő felismerte a belpolitikai problémát (nomád életmód válsága), és a külpolitikai realitásokat (nagyhatalmak: Német-római csász. és Bizánc szorítása), ezért célja európai állammá tenni a magyarokat.
Európaivá, azaz kereszténnyé a vallásban, és feudálissá az államszervezetben.
Külpolitika:  973.: követek küldése a quedlinburgi találkozóra - I. Ottóval békét kötött, lemondott a Lajtán túli területekről; és hittérítőket kért.
Belpolitika: a fejedelmi cím a seniorátus szerint öröklődött (a nemzetség legidősebb tagja), a tényleges hatalom a törzsfők kezében van.
Géza véresen megtörte a törzs és nemzetségfők uralmát, a törzsi államocskákat, a stratégiailag fontos pontokra katonákat telepített. Erős fegyveres kíséretét - nehézfegyverzetű varég, szláv, sváb lovagok + magyar vitézek + könnyűlovas segédcsapatok /székelyek, besenyők/ alkották. Új székhely - Esztergom – kőpalota.
Házassági kapcsolatokkal is erősíti hatalmát – felesége, Sarolt, az erdélyi Gyula lánya; lányai férjei:- Vitéz Boleszláv /lengyel fej./, a bolgár trónörökös, a velencei doge, Aba Sámuel.  Istvánnak a bajor hercegnőt, Gizellát szerezte meg (II.Henrik, a későbbi német császár húga) - vele német lovagok érkeztek.
Megkezdte a kereszténység terjesztését.
Előzmények: - bizánci ker., itt élő szlávok is keresztények. Géza is megkeresztelkedett (István ő is, de életmódjában maradt a régi: „elég gazdag vagyok, hogy két úrt szolgáljak”). Fiát, Vajkot – Istvánt viszont kitűnő keresztény neveltetésben részesíti. Uralma alá esik a pannonhalmi apátság építésének megkezdése.
Istvánt fogadtatja el utódjául az öröklési rend megváltoztatásával - primogenitúra / elsőszülött az utód/; – így látja Géza biztosítottnak műve folytatását.

Géza, vázlat

ž Pusztulás vagy beilleszkedés Európába
                                            Kereszténnyé és feudálissá válni
      Quedlinburg
      Fejedelmi hatalom megerősítése
      Dinasztikus házassági politika
      Hittérítés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése