2014. március 10., hétfő

Kelet- és Közép-Európa a középkorban

Kelet- és Közép-Európa a középkorban
A most következő anyag, valamint a rendiség és a közép-kelet-európai tananyag egy dokumentumban, innen letölthető: https://drive.google.com/file/d/0B442I9fPdnAoRllyWC1sbUlSYVk/edit?usp=sharing
Bizánc
A távolsági kereskedelemnek köszönhetően a Keletrómai Birodalom fennmaradt.
Justinianus ideiglenesen számos területet visszahódított. Nevéhez fűződik a római jog összefoglalása: Corpus Juris Civilis.
Válságok és belső átalakulás után Bizánc a kora középkori Európa jelentős hatalmává vált.
Később a birodalom fokozatosan visszaszorul területileg: arab, majd török törzsek szorítják vissza. 1204-ben a keresztesek rövid ideig elfoglalják Konstantinápolyt, végül 1453-ban az oszmán törökök vetnek véget a várossá zsugorodott Bizáncnak.
Szláv népek
A szláv népek a VI. században rajzottak szét. A VIII–X. században sorra alapították államaikat. Ennek mindenütt fontos állomása olt a kereszténység felvétele.
A nyugati szlávok (csehek, lengyelek) és a horvátok a latin,
a keleti (oroszok) és a déli szlávok (szerbek, bolgárok) a keleti kereszténységhez csatlakoztak.
Cirill és Metód hittérítő munkája révén kialakult a szláv egyházi nyelv és a cirill ábécé.
Balkáni államok:
A horvát, szerb és a bolgár állam csak hosszabb-rövidebb ideig tudta megőrizni önállóságát a környező nagyhatalmakkal szemben, jelentősebb szerepet csak a bolgár cárság játszott időnként.
A Havasalföldön és Moldvában kialakuló román fejedelemségek a 14. században a Magyar Királysággal álltak hűbéri viszonyban, majd kivívták önállóságukat.
Közép-Európa
Nyugat és a Kelet közötti térség Európában, keleti és déli határa egybeesik a katolicizmus (nyugati kereszténység) és az ortodoxia (keleti ker.) közötti határral. Földrajzilag ide tartozik a Lengyel-, Cseh- és a Magyar Királyság-
Közép-Európa jellemzői a nyugathoz viszonyítva
Alacsonyabb népsűrűség, iparosodás és városiasodás, kevesebb céh és írástudó. De szorosabb a kapcsolat a nyugattal, mint a kelettel.
Cseh királyság
Cseh dinasztiák: Přemysl, Luxemburg
A 12. sz. végéig a cseh király a német-római uralkodó hűbérese. 14. század második fele a középkori cseh állam fénykora. I. Károly német-római császár is (ott IV., Német Aranybulla 1356). Prága a birodalom központja is, egyetem alapítása, fejlődik az ipar, bányászat és a mezőgazdaság, sok a német telepes (hospes). Csehország lesz Közép-Európa legiparosodottabb és városiasabb országa.
A 15. században a gazdasági problémák, a cseh-német ellentét és a vallási reformtörekvések vezetnek a huszita felkeléshez (1420-1434).
Husz János tanai: Alap a Biblia (és nem az egyház!); elítéli az egyház és a papok fényűzését; kétségbe vonja a papság közvetítő szerepét Isten és a hívek között; két szín alatt áldozzanak a hívők: ostya + bor (eddig ez csak a papoké); nemzeti nyelvű legyen az istentisztelet.
Husz Jánost menlevele ellenére megégetteti a Konstanzban összeülő zsinat 1415-ben. Követői két ágra szakadnak (radikális ág: táboriták, mérsékeltek a kelyhesek) és hosszú harcot vívnak Zsigmond királlyal és császárral, aki kiegyezik a kelyhesekkel: elismerik a pápát, és két szín alatt áldozhatnak; a táboritákat legyőzik.
A huszita harcmodor hozzájárul hadviselés fejlődéséhez: Fegyelmezett gyalogság (már lőfegyverekkel is) és a szekerek - szekérvár alkalmazása.
Lengyelország
Lengyel dinasztiák: Piast, Lokietek, Anjou, Jagelló
A kereszténység felvétele után tartományokra esett szét, az egységet a katolikus egyház tartotta fenn. A Lokietek dinasztia egyesítette újra, jelentős uralkodójuk III. Kázmér – Krakkó, egyetem.
A 14. sz. végén egyesült Litvániával a Jagellók uralma alatt. 1410-ben Grünwald mellett a Német Lovagrendet legyőzték. Azonban a német befolyás, hatás végig erős volt és maradt.
A nemesség nagy létszámú volt, erős rendi kiváltságokat szerzett s jelentősen korlátozták az uralkodói hatalmat.
Magyar vonatkozás
Nagy Lajos királyunk anyja lengyel, 1370-1382 között lengyel király is (perszonálunió);
Lánya Hedvig, Jadviga lengyelül, lesz a következő király Jagelló Ulászló felesége
Kijevi Nagyfejedelemség – Orosz cárság
Az oroszok lakta térséget a varég (viking) Rurik- család egyesítette, majd a Nagyfejedelemség részekre esett szét. A 13. században a mongol-tatár kánságok adófizetői lett legtöbbjük. Az ellenük és egymás elleni harcokból végül a Moszkvai Fejedelemség erősödik meg. III. Iván feleségül vette az utolsó bizánci császár nővérét, így Moszkva Bizánc örökösének tekintette magát, úgy mint a keleti keresztény egyház új központja és védelmezője Bizánc 1453-as eleste után. A 15. sz. végére lerázták a tatár fennhatóságot.
Az orosz állam jellemzői: Korlátlan, despotikus hatalma van az uralkodónak, a cárnak; nincs se hűbériség, se rendiség; több keleti, tatár vonás van a hatalomgyakorlásban.
Mongol Birodalom és az Arany Horda
Dzsingisz kán a 13. század elején egyesítette a mongol törzseket és világbirodalmat hozott létre, amely a hódításra és az adóztatásra épült. Bár részekre esett szét, utódállamai is veszélyeztették és kizsákmányolták Kelet-Európát.
 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése