2016. április 7., csütörtök

Az USA és az 1929-33-as gazdasági válság

A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
Előzmények
A)    A nemzetközi pénzügyi élet törékenysége
A háború utáni rendszer: Az USA hiteleket nyújt Német­országnak (Dawes-terv, Young-terv) és az amerikai befektetők is tőkét hoznak Európába - Németország talpraáll, fizetni tudja a jóvátételt Angliának és Franciaországnak -> Anglia és Franciaország visszafizeti háborús tartozásait az USA-nak. Az USA a világkereskedelem központjává és a világ hitelezőjévé válik.
B)    Fellendülés, hátulütőkkel
A '20-as években a gazdasági konszolidáció hatására fellendült a világgazdaság. Éppen az volt a gond, hogy "túl jól működött a gazdaság": túl sokat termeltek (túltermelés főleg nyersanyagokból és élelmiszerből), ill. a részvények árait mesterségesen magasan tartották (spekuláció).
A gazdasági fellendülés ösztönözte a befektetéseket, de a piac nem bővült ezzel arányosan. A világkereskedelem piacai szűkülnek, Oroszország kiesik à a világker. fejlődési üteme visszaesik Az 1920-as évek fellendülése együtt járt az erősödő értékesítési problémákkal, az értékpapírok ára jobban nőtt, mint a termelés (tehát nem mindig volt mögöttük valós érték)
A válság
A New York-i tőzsdén - a több éves szárnyalás után - 1929. okt. 24-én hatalmas áresést regisztráltak („fekete csütörtök"), amit végül okt. 29-én követett a teljes összeomlás („fekete kedd").
A tőzsde összeomlása (krach) a részvények elértéktelenedését jelentette, amely miatt tönkrementek az iparvállalatok, majd az azokban érdekeltséggel rendelkező, és a kisbetétesek által megrohamozott bankok is (az emberek nem tudják visszafizetni a hitelt, sőt inkább egyszerre kivennék a pénzüket, ugyanakkor a bankok a hiteleiket behajtani már nem képesek). A túltermeléssel küzdő mezőgazdasági termelők szintén a csőd szélére kerültek.
A vállalatok elbocsátják munkásaikat(nő a munkanélküliség), ami csökkenti a keresletet, à a piac tovább szűkül à további elbocsátások à a válság tovább mélyül; (egy lefelé vezető spirál alakul ki), az adóbevételek zuhanása az állami pénzügyeket is fenyegeti à tömeges közalkalmazotti elbocsátások à súlyos társadalmi feszültségek lesznek.
Az amerikai gazdasági összeomlás gyorsan magával rántotta a hozzá sok szállal kötődő világgazdaságot is, mivel az USA a világgazdaság központja, a válság hamar átterjed a világ többi részére (pl. megszűnnek az Európába irányuló kölcsönök) (leszámítva a külön világként létező Szovjetuniót)
A válság kezelése
Az amerikai kormányzat (Hoover elnök), majd sorra a többi állam is, az addig szokásos módszerekkel próbált úrrá lenni a válságon:
a válság tagadása, majd beismerése, a válság okát a külföldben megjelölve;
intézkedések: költségvetési deficit (kiadások) csökkentése, ultraprotekcionista vámok (bevételnövelés és a hazai piac védelme érdekében); a mezőgazdasági termékfelesleg állami felvásárlása.
- Ezek a XIX. századi (kisebb) válságok esetén még bevált intézkedések azonban már nem voltak sikeresek, a válság elmélyült.
A válság gazdasági jelenségei:
nagy, eladhatatlan termékfeleslegek kialakulása; beszűkülő hazai piac; a protekcionizmus miatt csökkenő exportlehetőségek;
a világpiacon az agrártermékek árának zuhanórepülése; • csődbe ment vállalatok;
összeomlott pénzügyi szektor: vergődő bankok, fizetni nem tudó adósok.
A válság társadalmi jelenségei:
A felsőbb társadalmi rétegekben alig történik változás, miközben a társadalmi különbségek felerősödnek 
világszerte megnövekedett munkanélküliség (az egész világon kb. 30 millió ember, ebből USA: 13 millió; Európa: 15 millió, ebből Németország 5,5 millió);
A szegényebb néprétegeknél drámai életszínvonal-romlás, nyomor és éhezés (miközben a búzafelesleget néhol elégették!).
A válság politikai jelenségei:
a kormányzó erők és pártok megosztottá váltak;
megrendül a bizalom a polgári demokráciában à a szélsőséges erők megerősödnek
megnövekedett a demagóg és populista politikai irányzatok (szélsőbal és szélsőjobboldal) pártjainak támogatottsága, a választásokon (ha indulhattak) előretörtek.
A gazdasági világválság volt az időszak legnagyobb megrázkódtatása
A válság leküzdésére két sikeres kísérlet született: nácizmus, New Deal
Megoldási mód: Keynes elmélete
Általános tendencia: megnövekedett az állam befolyása a gazdasági szférában, fokozódott a kormányzatok gazdaságirányító és szabályzó szerepe.
Az állami szerepvállalás új ideológiáját az angol közgazdász, J. M: Keynes dolgozta ki:
a válság okaként a piaci túlkínálatot és az elégtelen keresletet jelölte meg;
gyógymód: a kormányzatnak be kell avatkoznia a folyamatok­ba, méghozzá - ha kell - fedezetlen pénzkibocsátás és/vagy hitelek révén fedezett infrastrukturális beruházások, szociális közmunkák elindításával. Ezek munkaalkalmat teremtenek, viszont mivel nem termelő ágazatok, nem bővítik tovább az árukínálatot. A munkába állt emberek növelik a fogyasztást, amely mozgásba hozza a többi gazdasági ágazatot is.
A válság enyhültével az államnak háttérbe kell húzódnia, de nem szabad teljesen magára hagynia a gazdaságot.
New Deal
1932-ben Roosevelt nyeri a választásokat; A keynesi program alapján bevezette a New Dealt: állami beavatkozást hirdet, melyeket a kandalló előtti beszélgetések során közölt a lakossággal (politikai nyilvánosság) A politikai nyilvánosság eszközei (rádió) segítségével propagálta politikáját.
bankzárlat: pénzkivétel korlátozása, csak a stabil bankok működhetnek
A dollár árfolyamát elszakítja az aranyalaptól à inflációt gerjeszt à olcsóbbá teszi az állami beruházásokat
Közmunkaprogramot indít el: autópálya-építések, Tennessee folyó szabályozása; állami megrendelések az iparnak - az egész lényege, hogy a munkaerőt elvonja a termelésből, és olyan dolgok felé fordítsa, ami nem okoz túltermelést
farmereknek állami támogatás, ha csökkentik a termelést: a vetésterületüket csökkentő farmerek közpénzből modernizálhatják gazdaságaikat
A tisztességes versenyről szóló törvény korlátozza a versengést, egységes piaci feltételeket teremt a termelés mennyiségét és minimálbért illetően
Bevezetik a társadalombiztosítást
első ízben rögzítik a munkások jogait, m.nélküli segély, nyugdíj bevezetése
A gazdasági válságot a demokrácia fenntartása mellett sikerül megfékezni
Bebizonyosodik, hogy a gazdasági problémák megoldásához szükség van állami beavatkozásra, melynek nyomán létrejöhet a jóléti állam
A kapitalizmus új szakaszba lép, kialakul az állammonopol-kapitalizmus. Világszerte erősödött az állam beleszólása a gazdaságba
→ Az USA sikeresen kilábalt a válságból
A New Deal néhány év alatt megfékezte a gazdasági válságot. Rooseveltet ezért újra és újra megválasztották elnöknek (a leghosszabb ideig, összesen négyszer volt elnök, 1933-45). /Roosevelt egyébként nyomorék volt, egész életét tolószékben töltötte./

A New Deal már egy új felfogást tükröz: az államnak be kell avatkoznia a gazdaságba, hogy fenntartsa a gazdaság egyensúlyát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése